вівторок, 15 грудня 2015 р.

«Як зберегти здоров`я дитини?»


Проблема здоров’я належить до глобальних проблем, вирішення яких зумовлює подальший розвиток держави. За дослідженням лікарів, психологів, педагогів у дітей зростає агресивність, невдоволеність, почуття заниженої самооцінки. Половина дітей, які мають проблеми з фізичним і психічним здоров’ям, схильні до негативних проявів поведінки. Як результат, кожен п’ятий важко засвоює навчальний матеріал. Такі діти втричі частіше, порівняно з іншими, прилучаються до алкоголю, нікотину, наркотиків, виявляють ознаки важковиховуваності.
За оцінками медиків, практично здоровими закінчують школу лише 5-7 % учнів. Серед об’єктивних причин стрімкого зниження рівня здоров’я – глибока соціально-економічна криза, глобальні, передусім екологічні проблеми, слабка матеріально-технічна база і недосконала система охорони здоров’я в нашій країні. Важливе місце серед цих причин посідають санітарно-гігієнічне невігластво значної частини населення України, відсутність у багатьох людей пріоритету здоров’я та мотивації до здорового способу життя як провідного чинника збереження та зміцнення здоров’я.
Українська народна оздоровча система будується на сповідуванні п’яти стихій природи: земля – вода - дерево – сонце – вогонь. Людина – це частина природи, і всі процеси, що відбуваються в довкіллі, неодмінно і паралельно відбуваються в людському організмі. Тож для того, щоб стати сильним, як природа, треба жити в єдності з нею, підкорятися її законам. Природне оздоровлення є передумовою формування здорового способу життя.
Одним із важливих завдань педагогів є виховання свідомої особистості з певною системою поглядів і ціннісних орієнтацій, формування розуміння учнями цінності здоров’я, потреби в здоровому способі життя.

Здоровий спосіб життя – спосіб життя окремої людини, спрямований на профілактику хвороб, зміцнення здоров’я.
Головні чинники, що впливають на стан здоров’я людини такі: стан здоров’я на 20 % залежить від спадкових факторів, на 20 % - від умов оточуючого середовища, 10 % - від діяльності системи медицини і 50 % від самої людини, від того, який спосіб життя вона веде.
Східна медицина відносить до чинників, що забезпечують здоров’я: спосіб мислення – 70 %, спосіб життя – 20 %, спосіб харчування – 10 %.
Основні складові здорового способу життя:
· фізкультура  - це біг, ранкова зарядка і різноманітні види спорту;
· здорове харчування;
· особиста гігієна, правильний режим навчання та відпочинку;
· загартовування.
Чинники поведінки, які псують здоров’я:
·  вживання алкоголю,
·  тютюнокуріння,
·  вживання наркотиків.
Раціональне харчування – запорука здоров’я
Харчування – один з постулатів довголіття. Їжа – це джерело сили і енергії організму.
Забезпечити нормальну життєдіяльність організму можна за допомогою правильного (раціонального) харчування. Адже, розумно поєднуючи в раціоні білки, жири і вуглеводи, можна стати здоровим.
Принципи раціонального харчування
Перший принцип – не переїдати.
Другий принцип – у раціоні повинні бути всі необхідні організму речовини.
Третій принцип – харчуватися регулярно.
Корисні поради:
·        Їжу треба ретельно пережовувати. Фахівці рекомендують 15 – 30 разів стискати зуби під час пережовування кожної порції їжі, що потрапляє до рота.
·        Якщо ви не бажаєте набрати зайвої ваги, в стравах повинні гармонійно поєднуватися всі чотири смаки: гіркий, солоний, солодкий, кислий.
·        Для попередження порушень в організмі слід вживати достатню кількість рідини (5 % від маси тіла, що у дорослої людини становить 2-3 л). Рідину можна вживати у вигляді питної води, свіжовичавлених соків, компотів із свіжих ягід, фруктів чи сухофруктів.
·        Дуже добре, якщо їжа містить клітковину. По-перше, з нею надходять потрібні вітаміни й мікроелементи, по-друге, вона вбирає і виводить токсини з організму, по-третє, на ній живуть корисні бактерії, що синтезують деякі вітаміни. Головними постачальниками клітковини є овочі і фрукти, не шліфовані крупи, хліб із борошна грубого помелу.
·        Вживання натуральних продуктів.
·        Рідину краще пити за 15 – 20 хв. до їжі або через дві години після їжі.
·        Їжа, яка з’їдається за один прийом, повинна бути одноманітною. При такому способі харчування насичення відбувається швидше, а їжа краще засвоюється.
·        Покращити смак страв можна не пересолюванням, а додаванням спецій. Пересолені продукти небезпечні тим, що сіль утримує в тканинах організму рідину.
·        Усім відома користь часнику, цибулі, лимона, їх ефективність у профілактиці грипу становить 10-15 %. Реальну допомогу організму в протистоянні вірусам можна надати, повністю виключивши з раціону продукти, що складаються із високорафінованих вуглеводів. Це цукор, цукерки, шоколад, варення, білий хліб.
·        Для поліпшення пам’яті треба їсти рибні страви. Овочі і ягоди корисні для зміцнення пам’яті. Найбільш корисна журавлина, на другому -  чорниця, потім ідуть буряк, капуста. Четверте місце належить шпинату.
·        Найкраще жагу знижує зелений чай без цукру. Бажано також вживати негазовану мінеральну воду, чорний чай, квас, компоти з сухофруктів, морси, натуральні не солодкі соки. Від солодкої газованої води треба відмовитися. Вона жагу не зніме. Не варто вживати напої, що містять кофеїн: він, як і алкоголь, пришвидшує зневоднення.
Основні складові самоконтролю за самопочуттям
Сон – один з показників здоров’я. Він створює умови для відновлення працездатності та є найкращим відпочинком.
Нормальним є глибокий, спокійний сон, що настає швидко і після пробудження надає організмові бадьорості. Систематичне недосипання, безсоння, часті пробудження, бентежні сновидіння, сонливість після сну можуть бути наслідком перевтоми нервової системи, перетренованості.
При безсонні насамперед спробуйте з’ясувати його причину. З безсонням радимо боротися так:
·        Рахувати слоненят.
·        Прийняти теплу ванну.
·        Прогулятися перед сном на свіжому повітрі.
·        Відчинити кватирку.
·        Заварити чашку чаю. Найкраще, якщо це буде трав’яний чай (ромашка, меліса).
·        Не слід переїдати перед сном. Потрібно їсти за 2-3 години перед сном. Краще, якщо це легкий салат, йогурт, рис з овочами.
·        Згадати народні рецепти (тепле молоко з медом та корицею, тощо).
·        Не забувати про вітамін Е. Нестача віт. Е в організмі призводить до хронічної перевтоми, депресії, як наслідок, безсоння. Варто додати до свого раціону продути, у складі яких міститься рослинна олія.
·        Тренування вчасно.
Засинати краще на правому боці, дещо зігнувши коліна. Ця поза вважається найбільш сприятливою для сну: м’язи не напружуються, а роботу серця ніщо не ускладнює.
Сколіоз: маленьке неподобство чи великі проблеми?
Сколіозом називається бічне викривлення хребта.
У Росії ХІХ ст. сколіоз було виявлено в кожній третього школяра Москви. Уже в той час причиною сколіозу називали неправильну конструкцію шкільної парти. Саме тоді для профілактики сколіозу була введена парта, відкидна кришка якої мала нахил.
Найпоширеніша причина виникнення сколіозу – тривале сидіння за столом. Саме люди, чия професія пов’язана із сидінням за столом, найчастіше скаржаться на болі й дискомфорт у попереку. Звичайні навантаження, не пов’язані з підніманням тягарів, високою рухливістю або хоча б із тривалим стоянням, вибивають із колії хребет учнів, вчителів, водіїв, працівників офісу.
«Сидячий» спосіб життя – це величезне навантаження на хребет. Основний чинник ризику сколіозу при сидінні – це необхідність нахилятися. Нахил уперед особливо шкідливий для хребта, оскільки вірогідність утиску міжхребцевих дисків у такій позі зростає у кілька разів. Адже часто домашній спосіб життя так само шкідливий для хребта, як робочий чи навчальний: багатогодинне сидіння за письмовим або коп`ютерним столом дуже характерне для середнього класу, студентства і призводить до сколіозу.
Найчастіше сколіоз діагностують у підлітків. У дорослих основною причиною появи сколіозу є дегенеративно-дистрофічні зміни у хребті.
Лікування сколіозу займаються лікарі – ортопеди.
Лікування сколіозу починається з правильної організації сну: жорстке ліжко. До спільних рекомендацій належить організація правильного харчування, прогулянок, робочого місця, що не дозволяє порушувати поставу.
Куріння та його наслідки
Як відомо, вартість куріння для курця складається спочатку з витрат на покупку сигарет, потім із розходів на відновлення власного здоров’я та здоров’я членів родин (пасивних курців).
Останнім часом практично в усіх розвинених країнах відмічається тенденція: зростання виробництва тютюнових виробів при деякому зниженні їхнього споживання. Однак це споживання торкнулося тільки чоловіків. А головна реклама тютюнової промисловості провідних держав орієнтована на нові об’єкти – жінки і діти, надлишки ж тютюнової продукції відправляються в країни, що розвиваються.
У Варшаві Інститутом гігієни було проведено вивчення куріння на працездатність. У результаті виявилося, що курці хворіють у 3,5 рази частіше некурящих. Найпоширенішими хворобами були респіраторні захворювання, астма, хронічний бронхіт, серцево-судинні захворювання, хронічний гастрит, виразкова хвороба. За наявності цих захворювань курці в п’ять разів частіше не приходили на роботу.
У некурящих виявлена в 1,5 рази вища опірність організму до простудних захворювань. Серед курців у 2 рази частіше відзначалися нещасні випадки, що пояснювалося курінням у заборонених місцях.
Тютюн – це речовина, яка міститься у тютюновій рослині. При палінні нікотин із сигарет вживається із димом, який потім проникає крізь оболонку клітин дихального тракту та швидко потрапляє до мозку та крові.
Паління призводить до звуження кров’яних судин та прискорення серцевого ритму. Той, хто випалює пачку сигарет на день, має у два рази вищу ймовірність серцевого нападу, ніж той, хто ніколи не палить. Чим раніше ви почнете палити, тим вищий ризик виникнення серцевого нападу.
Сигарети містять липку речовину, що зветься смолою. Вона схожа на смолу, яку використовують для асфальтування вулиць. Це вона призводить до появи плям на зубах та пальцях. Навіть, якщо в сигаретах є фільтр, він не здатний затримувати всю смолу. Сигарети не бувають безпечними. Сигарети із низьким вмістом смоли та нікотину теж шкідливі, а також підвищують ризик виникнення захворювань.
Сигаретний дим містить близько 4 тис. хімічних речовин. Багато з них – отруйні, більш 40 – канцерогенні. Ваші шанси захворіти на рак легенів у 10 разів вищі, ніж у тих, хто не палить. Паління тісно пов’язане із виникненням емфіземи легенів та хронічного бронхіту. Той, хто палить, часто кашляє, намагаючись звільнити організм від диму та отруйних речовин. Сигаретний дим шкідливий для всіх, хто його вдихає, в тому числі і для некурців, які знаходяться в прокуреному приміщенні.
Стреси: дитячі причини дорослих проблем
Справа у тому, що стійкість до стресів закладається ще в дитинстві. Шляхом наслідування, копіювання поведінки оточуючих дитина засвоює способи вираження своїх почуттів і розрядки негативних емоцій. На жаль, ні в школі, ні вдома не прийнято спеціально навчати дітей правильному поводженню з власними почуттями. Тому різні способи емоційного реагування на стрес у дитини складаються поволі, стихійно, як би самі по собі. Ці дитячі реакції, що зберігаються надалі на все життя, називаються психологічним захистом. Перелічимо коротенько її різновиди.
Прагнення людини перекласти на інших провину й відповідальність за свої власні помилки.
Спроба знайти втішливе пояснення прикрим подіям, що відбулися. Іншими словами, спроба людини переконати саму себе, що відбулося саме те, що все одно повинно було відбутися – причому саме з нею й саме подібним чином.
Примірювання на себе чужої ролі, гра в когось, більш сильного, привабливішого, щасливішого…
Зганяння свого невдоволення не на справжньому винуватці, а на комусь іншому, більш слабому або вразливому.
Огульне заперечення всього, що не збігається з власною думкою.
Фантазування – найбільш необразливий і в той же час найбільш «дитячий» варіант захисту.
Неважко помітити, що всі перераховані психологічні захисти являють собою своєрідні «дитячі ігри»дорослих людей, які зазвичай не тільки не здатні розв’язати, а навпаки, збільшують її.
Кілька правил поведінки у стресових ситуаціях:
1.                       При виникненні складної, стресової ситуації треба відсунути її на периферію свідомості, віддалити; сказати собі – ця ситуація пішла, вона далеко.
2.                       Треба вирвати себе з контексту подій; від тебе чекають реакції, а тебе немає, і нехай вони роблять, що хочуть.
3.                       Необхідно усвідомити, що ситуація – це мить, твоє життя давно розписане до неї й після неї.
4.                       Шок, як правило, виникає через те, що подія сталася зненацька.
5.                       Якщо вам не вдалося уникнути стресової ситуації, не можна емоційно переживати її, «пропускати» через себе, намагатися її змінити, відповідати на виклик. Треба усміхнутися, пожартувати, можливо, розсміятися, «піти вбік».
6.                       Усі події не рівні собі теперішнім, люди протилежні собі нинішнім, своїм словам і вчинкам. Через певний час відкривається зворотній бік людей, подій.
7.                       Знизити напругу емоцій; озирнутися, глянути на навколишній світ: хмари, дощ, вогні машин…
8.                       Роздрібнити її, зронити її, як вазу, на підлогу, щоб розлетілася на шматочки.
9.                       Увесь час тримати думку, що дана ситуація через мить зникне.
10.                   Змиритися.
Жодного дня без фізичної культури і спорту
Неухильне зростання ролі людини в розвитку виробництва тісно пов’язане з підвищенням рівня освіченості, культури. Чудові наукові ідеї не несуть віддачі, якщо людина недостатньо технічно освічена, морально розвинута, соціально активна. Особливе місце в сучасних умовах відведено фізичній культурі і спорту, протидії шкідливим звичкам. Без фізичної загартованості складно бути здоровим, працездатним.
У результаті дослідження з’ясовано, учні, які систематично займалися фізичними вправами, набагато швидше включаються в повсякденні справи, їм властивий оптимістичний настрій, упевненість у собі. Скарги на головний біль, нездужання, стомленість до середини дня в таких учнів спостерігається рідше, ніж у тих, хто займається фізичною підготовкою тільки в обсязі навчальної програми.
Доведено: коли людина прокидається, її нервові центри загальмовані, організм потребує 2-3 години, щоб привести себе в робочий стан.
Ранкова зарядка може «прогнати» безсоння, підвищення артеріального тиску, радикуліт, налагодити роботу серця і легень. Обливання допомагає периферичному кровообігу, оскільки усуває застій в окремих ділянках організму. Дуже важливо, щоб із самого ранку ваш організм дістав імпульси у вигляді думок, які б протягом дня позитивно впливали на внутрішній настрій, творчу активність.
Учні недооцінюють роль зарядки: одні кажуть, що на ранкову зарядку не вистачає часу, інші вважають її непотрібною справою, треті правдиво зазначають, що робити вправи лінь.
Ранкова зарядка не зробить вас атлетом, але вона зміцнить ваше тіло і весь організм, і зрештою, вашу волю. Повітряні ванни під час вправ, водні процедури – це чудовий спосіб загартовування.
У середньому навчальне навантаження учня складає 7 – 10 годин на день. Щоб продуктивно працювати на заняттях, потрібно бути фізично здоровим і вміти проводити активний відпочинок. М’язова діяльність має «розсіюватися» по всьому апарату людини, щоб сприяти розумовим здібностям людини.
Отже, прокинулися. Лежачи в ліжку, зробіть кілька вправ, які допоможуть вам налаштуватися на трудовий день.
1.                   Потягніться спочатку правою ногою, взявши носок на себе, потім лівою – витягуйте ноги до знемоги. (4-6 разів.)
2.                   Стисніть пальці ніг повільно, відчуйте силу стиснення. (10-12 разів.)
3.                   З силою стисніть пальці рук повільно, з силою їх розтуліть максимально. (10-12 разів.)
4.                   Розітріть правою рукою ліву, а потім навпаки. Рухи виконуйте в середньому темпі від кисті до плеча. (20-25 разів.)
5.                   Розітріть ліву ногу двома руками від стопи до стегна. (20-25 разів.)
6.                   Те саме повторіть правою ногою.
7.                   Зробіть легкі поглажування голови, починаючи від скронь до потилиці. З’єднайте руки на потилиці і, випрямляючи їх, потягніться. (4-6 разів.)
8.                   Покладіть долоні на лоб – зробіть поглажування від скронь до потилиці. (4-6 разів.)
9.                   Подивіться очима вліво, не повертаючи голови, потім переведіть погляд управо. Поступово прискорюйте рухи очей вліво – вправо. (10-12 разів.)
10.               Виконайте кілька колових рухів очима вправо, а потім уліво. Розслабте очі, злегка заплющіть їх, зробіть кілька поглажувань руками навколо очей, знімаючи з них утому. (4-6 разів.)
Увесь цей комплекс вправ потребує 5-7 хвилин. Не пошкодуйте їх для свого здоров’я, для того, щоб день почався з бадьорого і доброго настрою.
Лікувальна фізкультура за плоскостопості
Вихiдне положення для перших п'яти вправ однакове: станьте прямо, ноги на ширинi плечей, руки опустіть вздовж тулуба.
1. Колiна зведіть разом, носки стоп також поверніть досередини, п'ятки розведіть назовнi, руки - на пояс. Пiднiмайтеся навшпиньки, потiм опускайтеся. Вправу повторюйте 5-6 разiв.
2. Присiдайте та одночасно пiднiмайте руки вперед - зробіть видих, повертайтесь у вихiдне положення - вдих. Вправу повторіть 10 разiв.
3. Руки покладіть на пояс. Нахиляйте тулуб вперед, потім вниз, дiстаньте руками до нiг - зробіть видих, поверніться у вихiдне положення - вдих. Нахили робіть 10 разiв.

4. Візьміть гiмнастичну або звичайну дерев'яну палицю і закладіть її за спину так, щоб вона перебувала на рiвнi лiктів. Одночасно перекочуйте стопи з п'яток на носки. Вправу повторіть 5-6 разiв.
5. Сядьте на край стiльця. Перекочуйте стопою предмети округлої форми (м'яч, гiмнастичну палицю). Вправу повторюйте 5-6 разiв кожною ногою.
6. Ляжте на спину, руки вздовж тулуба. Згинайте i розгинайте носки нiг.
7. Вихiдне положення таке ж, як i в попереднiй вправi. Пiднiмайте випрямленi ноги, потiм згинайте їх у колiнах i пiдтягуйте до живота. Зафiксуйте ноги в такому положеннi за допомогою рук на кiлька секунд. Стопи під час виконання вправи мають бути пiд кутом 90 градусiв відносно нiг. Вправу повторюйте 3-4 рази.
8. Станьте прямо, ноги на ширинi плечей, руки опустіть вздовж тулуба. Зiгнутими пальцями нiг захоплюйте носовичок, олiвець або будь-якi iншi дрiбнi предмети. Вправу виконуйте 3-4 рази кожною ногою.
9. Станьте прямо, ноги на ширинi плечей, руки покладіть на пояс. Виконуйте ходьбу на мiсцi: почергово ставте стопи рівно, згодом - повернувши носки досередини, опираючись тiльки на зовнiшнi, потім на внутрішні краї стоп.
Основні оздоровчі заходи в режимі дня
1.    Після того як ви прокинулися – виконайте самомасаж у ліжку.
2.    Після підйому випийте півсклянки кип’яченої води кімнатної температури.
3.    Ранкова зарядка.
4.    До школи пройдіть 2-3 км пішки спокійною ходою, ритмічно дихаючи.
5.    У перерві між заняттями виконуйте вправи на розтягування, дихальні, для очей.
6.    Після занять пройдіть 2-3 км пішки, ритмічно дихаючи, 2-3 рази на тиждень тренуйтеся в повільному бігові 20-30 хв., робіть гімнастичні вправи і вправи для розвитку фізичних якостей.
7.    Увечері, мінімум за годину до сну, слід припинити напружену розумову роботу, не їсти смаженого, гострого. За 30 хв. до сну варто прогулятися 10-20 хв. у заспокійливому темпі, ритмічно дихаючи.
Біоритми і здоров’я
Усі процеси в організмі відбуваються в чіткій послідовності. Порушення біоритму людини може призвести до хвороби. Особливо негативно воно відбивається на організмі дітей і підлітків. Існують оптимальні години засинання і спання. Найкращий час для відпочинку під час сну – з 2200. З 2200 до 200 ночі в мозку найінтенсивніше відбуваються процеси відновлення, накопичення енергетичних запасів нервових клітин.
Найкраща фізична працездатність з 1500 до 1600. Найсильніші наші м’язи о 1300. Найкраще обідати о 1300 (найбільше соку виділяється в шлунку). Легені найбільш інтенсивно дихають між 1600 і 1800. У людей найчутливіший смак, нюх, слух від 1700 до 1900. Шкіра найменш чутлива до уколів з 900 до 1000. До інфекції організм найстійкіший о 2200.
Протягом доби змінюються й ефективність розумової праці. Найвища точність у розв’язуванні логічних завдань спостерігається зранку. Найбільша швидкість відповідей з 1100 до 1300. Після обіду розумова працездатність підвищується з 1600 до 1800.
Існують також індивідуальні біоритми. Є люди «сови» - краща працюють увечері і «жайворонки» - працездатність мають зранку.

Замість висновків
 «Здоров’я – це нічого, але без здоров’я все – ніщо». Такий афоризм дійшов до нас із давніх часів і коментарів не потребує.


Немає коментарів:

Дописати коментар